waterverf waterverf

Bloomblog #5: Reinvent yourself

Dit is mijn laatste blog over ontslag. Het heeft veel losgemaakt als je ‘redundant’ verklaard wordt. Herkenning, verrassing, onverwerkt verdriet en vooral heel veel persoonlijke verhalen. Waarvoor dank! Alle fasen van rouw zijn de revue gepasseerd. Van je alleen voelen en stilstaan naar onrust en dromen, maar ook het herstel na ontslag, de twijfel, het overcompenseren en tot slot het tegenbewegen om je weg weer te vinden.

Filosoof Søren Kierkegaard heeft ooit gezegd: “De meeste mensen jagen zo bezeten het geluk na, dat ze eraan voorbijlopen.” En hier wil ik deze blog op inzoomen aan de hand van de verhalen die ik ontvangen heb. Want de kern van alle verhalen gaat over de zoektocht naar geluk, en het proces van veranderen. Ik weet als geen ander, verandering is niet makkelijk. Maar hoe je dit ook doet, doe het intuitief. Zodat het past als een jas. En daarna met gespitste oren door het leven. Op zoek naar geluk. In jezelf, op je werk, in je relaties en in het leven zelf.

Verwerk en maak jezelf sterk

Maar ja, ontslag en geluk lijken ver van elkaar verwijderd. Sterker nog, ineens bonkt daar schaamte aan de deur. Je kruipt in je schulp en probeert de draad op te pakken. Ik hoor vaak dat mensen het ‘gat op hun cv’ weg-organiseren door slim te navigeren door de tijd op je cv. Waarom eigenlijk? Waarom schamen we ons daarvoor? Misschien omdat we de pijn door ontslag niet meer willen voelen. Of omdat we denken dat een ander daar negatief op reageert. En juist die tijdspanne tussen banen in, herinnert ons daar pijnlijk aan onze eigen vooroordelen en onvermogen.

Maar het verwerken van een gebeurtenis als ontslag gaat nou eenmaal gepaard met pijn. Hoe dan ook zul je er doorheen moeten. Hoe je dat doet, dat is voor iedereen anders. Maar dat lukt niet door het weg te moffelen op je cv of doen alsof het niet bestaat. Dwars er doorheen zou ik willen adviseren. Voel het, verwerk het en maak jezelf sterk. Zo kun je rustig, kritisch en positief vertellen in een sollicitatiegesprek waarom je een tijd niet gewerkt hebt en dat je van die periode veel geleerd hebt en sterker bent geworden. Dat is namelijk hoe het is. Je komt hier sterker uit. En dat sterker worden, dat is geluk. Daar heb je je hele leven profijt van.

Aan de andere kant van de tafel, je oude leidinggevende of een potentieel nieuwe werkgever heeft ook een proces doorlopen. Het is de innerlijke strijd tussen persoonlijke gevoelens en de bedrijfsbelangen. Als manager moet je door, biedt je oplossingen aan, maar je weet diep van binnen dat de ‘redundant’ medewerker behoefte heeft aan iets heel anders: persoonlijke aandacht. En als ik er dan toch iets over mag zeggen: doe daar wat mee. Luister naar dat gevoel en biedt een luisterend oor, een volwaardige gesprekspartner of een waardig afscheid. Wanneer je diep van binnen voelt, dit ontslag van medewerker net voor een zwangerschapsverlof is onjuist of onwenselijk, spreek je uit, hou het besluit tegen, want eenmaal ingezet is er geen weg meer terug.

Je weet namelijk dat een goed afscheid niet alleen jouw medewerker verder helpt, maar ook jou. Want veel managers blijven toch achter met een schuldgevoel dat het anders had gemoeten. En juist in tijden van ontslag kun je dat laten zien. Durf het aan, wees menselijk en beweeg mee met je ontslagen medewerker.

Steun op je privé omgeving

Los van je werk, is de grootste rol voor herstel naar nieuw geluk misschien wel weggelegd voor je privé omgeving. Realiseer je goed dat heel veel mensen onbedoeld wegkijken bij moeilijke situaties als ontslag. Ze kunnen het zelf niet aan, kunnen de gevolgen van ontslag niet inschatten. Heel veel mensen wandelen zelf met een volle rugzak rond en reageren helaas niet niet zoals je nodig hebt. Maar er is altijd die ene vriend die er wel voor je is. Loop er niet aan voorbij, het kan precies zijn wat je nodig hebt op dat moment.

Ik wil afsluiten met het volgende: wees mild voor jezelf. Deel je verdriet en zorgen en neem jezelf niets kwalijk. En weet, ook dit gaat weer voorbij.

Ask me anything!

Stel jouw vraag

Neem contact op

  • hallo, mijn naam is
  • van

  • je kunt mij bereiken via
  • e-mailadres
  • of bellen naar
waterverf

Menu