waterverf waterverf

Bloomblog #2: Out of sight, out of mind

Hier ben ik! Oh, wat had ik me toch graag in deze zelfzekerheid willen onderdompelen. Maar het tegenovergestelde beheerste mijn leven na mijn ontslag. Ik werd gegijzeld in mijn eigen onzekerheden en dit gevoel laat zich slecht dirigeren.

‘Love comes easy and slips easily away’. Shocking Blue heeft dat haarscherp beschreven in het lied Out of sight, out of mind. Bij vertrek op je werk door ontslag komt daar die allesoverheersende stilte. Van de één op de andere dag, glipt het uit je handen. Het kan zelfs kwetsend zijn, om door de ooit zo gezellige collega’s genegeerd te worden. Hoe hou je contact? En wil je dat eigenlijk wel? Want na het ontslag zou jouw persoonlijke herstel voorop moeten staan.

Vreemde in eigen huis

Ik neem je mee naar mijn eigen ervaring na ontslag. In de eerste weken was er regelmatig contact. Wel meestal door mij geïnitieerd en het ging vooral over praktische dingen. En daar zit voor mij ook de pijn. Collega’s zijn druk met overleven op kantoor. Ik werd op een zijspoor gezet en daarmee werd mijn ontslag ook zichtbaar in mijn dagelijkse werk. Je begrijpt het al, dit hield ik niet vol. Ik ging vervroegd met zwangerschapsverlof. Ja echt. Ik was in deze periode ook zwanger. Tijdens mijn verlof was er vooral heel veel niets vanuit mijn werk. Geen contact, geen berichtjes. Gewoon niets. Na de geboorte van mijn tweede zoon, is het oude team op kraamvisite geweest. Dat heb ik zo gewaardeerd. Bij het inleveren van mijn spullen, voelde het alsof ik een ander bedrijf binnen liep. Ik kende niemand meer, totaal andere sfeer en vooral niemand die mij kende. Een vreemde in je eigen huis. Een oefening in nederigheid.

Ik kijk eigenlijk niet graag terug op deze periode. Ik had zelf zo graag de kracht gehad om het allemaal niet zo persoonlijk aan te trekken. Ontslag voelde voor mij als een optelsom van gemiste kansen en ik had daarbij geen enkele overlevingsstrategie. Ik weet nu ook wel dat achterblijvers zich stil houden uit zelfbehoud. En dat iedereen druk is met zichzelf, zeker in een onveilige situatie als een reorganisatie. Daarnaast had ik graag gezien dat mijn werkgever de kans had verzilverd om mij en vele oud-collega’s anders te begeleiden. Minder praktisch, maar juist op het menselijke vlak. Mijn ooit aanwezige drift en sprankeling voor mijn werk hadden we gezamenlijk kunnen inzetten om mij voor te bereiden op werkloosheid of ander werk. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

En dan zit je thuis, out of sight, out of mind. De onrust greep me bij de keel. Ik kon niet terug of vooruit kijken. Nu pas zie ik wat ik anders had moeten doen. Waar ik mijn weg had moeten vinden in een goed plan. Maar ja, het is nooit te laat om te leren.

Je bent meer dan alleen je baan

Hoe moeilijk het ook is, week jezelf los van je baan. De baan is redundant. Niet jij. Dat maakt het ontslag minder persoonlijk. Je bent veel meer dan alleen je baan. En ik begrijp echt hoe mensen vervlochten zijn met hun werk en hoe ze hun identiteit eraan ontlenen. Maar in de gedaante van ontslagen werknemer, schijnt er toch een minder sprankelend licht op jouw oude baan. Echt. Probeer het. Week je los. Het kan je bevrijden.

Neem tijd, echt tijd voor jezelf. Schrijf je gedachten op. Praat met vrienden. Huil er maar eens goed om. Je mag verdrietig zijn, het is klote. En bedenk tussen alle reusachtige vragen door, dat geen antwoord hebben in de huidige omstandigheden prima is.

Tot slot: droom, droom groot. Probeer als een puber te bedenken wat je gaat doen in die wereld die op jou wacht. Doe alsof er geen verleden is, alleen maar toekomst. Losgezongen van de ontslag-perikelen ben je veel beter in staat om te dromen.

En dan op een dag, wanneer je het niet verwacht, voel je ineens, als een zonnestraaltje na een regenachtige dag, die plotse passie voor iets nieuws… Je groeit van ‘ik ben niets waard’ naar ‘ik ben het waard’… en dat is het moment dat je afscheid neemt van wat was en open staat voor wat komen gaat…

Ask me anything!

Stuur jouw vraag

Neem contact op

  • hallo, mijn naam is
  • van

  • je kunt mij bereiken via
  • e-mailadres
  • of bellen naar
waterverf

Menu